I slutten av mai ble jeg med til Ogre for å forklare unge gutter og deres mødre hva vi i foreningen er opptatt av i Latvia. Vi var med leder Mudite Mardoka rundt på familiebesøk. 12 familier fikk en stor matkasse som guttene hadde pakket og betalt for penger de selv hadde samlet inn i forbindelse med arbeidsuke som de har denne våren. De valgte å hjelpe noen i Latvia med sine midler, og det ble utrolig godt mottatt. Det var nok uvandt for våre unge å se den store forskjellen fra den verden de selv kommer fra. Den ene kommenterte, “de bodde fem mennesker i et rom som er mindre enn mitt, og der bor jeg alene. Og 100 mennesker deler tre toalett, hvordan greier de å bo sånn? Og ikke vann i rommene. Og et badekar med dusj til alle disse 24 familiene. Den dagen vi var på alle disse besøkene var det 30 varmegrader ute, så det var uutholdelig i de små leilighetene, og lukten var grusom. To mødre på 40 år lå syke hjemme uten medisiner, de gråt over smerter, trebarnsmoren ventet på døden. Guttene fikk inn litt mer penger og gav til medisiner også. Mødre og deres sønner takket Mudite for sin kjærlighet til alle disse familiene og for hennes ønske om å hjelpe. Den andre gutten sa “jeg skjønner at jeg er bortskjemt, jeg har jo alt” Han hadde fattet det. Det ble også mye lek og morro, ja fest til og med, på TabitaSenteret. Det var utrolig å se disse unge beskjedne guttene løpe rundt med barn på ryggen, sparke fotball, vise hverandre triks på sykkel eller se hvor fort de knyttet vennskap selv uten felles språk. Det falt flere tårer når de fikk historiene til de barna de lekte med. Mudite er trygghet. Når hun kommer i sin store bil har de alle noe de må fortelle henne. Og hun lytter!

Etter oppholdet i Ogre kjørte jeg til Tallinn og fikk besøke Peeteli der vi også har mange barn som trenger omsorg fra dagsenter, eller har behov for å bo fast på barnehjemmet. Godt å se deres trivsel. Nå er det full forberedelse til sommerleirer. Viktig å få dem bort fra gatene om sommeren. Og hjemme er det ikke godt å være. Men vi har et lite fint leirsted på øyen Saarema utenfor Estland. Her lærer de å samarbeide, jobbe og bidra til et godt opphold.

Vi kan ikke gjøre store ting. Bare små ting med stor kjærlighet!

Takknemlig hilsen fra daglig leder Solveig Bergsland
www.gatebarna.com TabitaSenterets venner på facebook
email:solveigbergsland1957@gmail.com