Sommerleir for 7 jenter fra fattige kår i Estland er over. De har hatt fine dager på Lønset i Oppdal. De har fått oppleve norsk natur, god og nok mat og et avbrekk fra hverdagen som er preget av fattigdom, omsorgssvikt og få eller ingen aktiviteter  som passer for jenter under skolealder. De har fått oppleve at voksne kan være omsorgspersoner som gir dem trygghet og kjærlighet. I løpet av uka fikk de bade masse i både basseng og norske vann. De fikk oppleve fjellheimen og de fikk en tur på hesteryggen. En del is gikk også med. Mange gode hjelpere har stilt opp, ikke minst økonomisk. I bagasjen hjem var det fine nye jakker og nye joggesko til alle.

Den dagen de skulle dra til Norge skulle mødrene møte opp med dem kl. 1800 ved barnehjemmet i Tallinn.  To timer før var en av femåringene satt igjen utenfor barnehjemmet. Bare med en liten veske, og ingen voksen som ventet sammen med henne. Moren hadde ganske enkelt satt henne fra seg  der. Tanja, en av de norske damene som skulle hente barna oppdaget dette tilfeldigvis og fikk tatt vare på henne. Den vesle jenta var tillitsfull og glad likevel, så utrolig det enn kan virke. Jeg lå sammen med henne om kveldene for at hun skulle roe seg. Hun likte at jeg sang de to russiske barnesangene jeg kan. Den tredje kvelden slo hun armene om halsen min, boret ansiktet tett inntil mitt og hvisket: «Ja ljublu tebe». ( Jeg er glad i deg). Da ble øynene mine blanke, og jeg visste igjen at det er riktig å prøve å gi barna gode opplevelser.

 

Vi håper og tror at de har mange gode minner med seg i kofferten hjem – og at vi er mange som bryr oss.

 

Fortsatt god sommer.

Arnhild Vaula Reberg

Styremedlem i NOGE